Het kiezen van de naam voor een boot is een lastige klus gebleken. de naam "Anna - Maria" die de boot droeg zagen wij niet zo zitten omdat het ons niets zegt. Er moest dus een andere naam komen. Onze zalmschouw heet "Aeolus" naar de heerser van de winden uit de Griekse en Romeinse mythologie. Zo iets moest het nu dus weer worden.

Ostara, ook wel Eostre, Astarte (Semitisch), Istra, Ishtar of Istre genoemd, wordt in vele religies en culturen aanbeden.
Zij is de godin van het leven en de vruchtbaarheid.
In de Romeinse religie is zij Venus, in de Griekse Aphrodite en in de Noorse Freya.

In sommige landen noemt men het paasfeest Ostern of Easter. Geestelijke Beda Venerabilis (673-735) vermeldde in de temporum ratione dat de Saksen een Godin aanbeden genaamd Eástra. De maand Maart werd Ésturmonath’ genoemd.

In het Oud Hoog-Duits heet Godin Eástr Ostara. Ter ere van Godin Ostara vond ieder jaar een feest plaats, dat ze ôstartage noemden. Ôstartage is het meervoud van ôstarâ. Het feest duurde twee dagen. Het Engelse Easter ontleent zijn naam aan Godin Eástra, en in het Duitse Ostern aan Godin Ostara.

Godin Ostara was enkel bekend bij de Saksen. Vroeger vierden wij hier in Nederland ook Ooster, maar de verhalen omtrent Godin Ostara werden door de kerk gelijkgesteld aan het Joodse Pesach. Vandaar dat het hier in Nederland nu Pasen word genoemd, afgeleid van het Pesach feest.

Ostara is een Godin van het Lente seizoen. Zij symboliseert de overwinning van het licht en het aanbreken van de vruchtbare periode: Lente. Haar naam slaat dan ook op het Oosten, de richting waar het licht, de zon vandaan komt.

Ostara is de Godin van de stralende morgen, het stijgende licht, en ze is een blijmoedige en heilzame verschijning.

Op deze datum (rond 21 maart) passeert de zon de evenaar van zuid naar noord en zijn dag en nacht overal op aarde even lang. Deze datum valt precies tussen winterzonnewende en zomerzonnewende, en vanaf dat moment worden de dagen langer dan de nachten. Het Lentefeest werd gevierd tijdens een twaalfdaags feest dat begon op de nieuwe maan na de equinox.

De viering van de daaropvolgende volle maan was het hoogtepunt van dit feest.

Ostara is het vruchtbaarheidsfeest en een zekere eigenschap van de haas heeft hem de status van vruchtbaarheidssymbool verworven bij veel volkeren en culturen. De haas is eigenlijk een kip van Ostara die haar eieren constant verborg. Uit onvrede hierover veranderde Ostara haar in een haas om ze weer te zoeken.

Deze speurtocht komt niet alleen overeen met die van kinderen tijdens Pasen, maar bijvoorbeeld ook met het zoeken naar het eerste kievitsei. Het verband tussen de vogel en de haas wordt mogelijk verklaard door het feit dat sommige vogels hun eieren op de grond en in verlaten holen van hazen leggen. Vroeger stopten boeren een ei in hun akker om de oogst te zegenen. De eieren zijn, net als de haas, in veel culturen het symbool van nieuw leven. Het beschilderen van de eieren is een gebruik dat zelfs bij volkeren in China bekend was.

De felle kleuren symboliseren de herlevende kleuren van de natuur. Met name rood was populair. Het ei is dus een krachtig symbool Het word gezien als een symbool voor vruchtbaarheid en wedergeboorte.

De wereld is herboren en komt tot leven.

De balans keert.

Licht overwint duisternis.

De winter is eindelijk voorbij, er kan weer gevaren worden!

 

 Luister: Ostara - Heidevolk

Ga naar boven