Vetkoord

Na een behoorlijk stuk varen komt het wel eens voor dat er iets versleten is. Soms was dat al voor dat lange stuk, zoals bij ons met het vetkoord...Al sinds de 1e dag druipt er vet uit de schroefas koker, daar waar de as de boot in komt. Langzaam werd dit steeds meer...Tijdens de vakantie begon er af en toe een drupje water uit de schroefas koker te komen. Dat kan 2 dingen betekenen: Er is tijdens het varen te weinig gesmeerd, of het vet komt niet (of minimaal) meer bij het lager, maar druipt gelijk het motorhok in. Bij het aandraaien van de vet pers zag je gelijk vet binnen komen, en bij de schroef was niet veel te bespeuren. Dit viel nog 1 keer op te lossen door de "gland" even goed aan te draaien, maar 1 ding was duidelijk: Het koord was nu echt op.

Vetkoord vervangen is altijd een fijn klusje, zoals sommigen wel weten. Op een of andere manier moet de oude zooi er uit. De eerste 3 ringen lukte wel, maar de laatste was wat lastiger, die was helemaal vergaan en kwam er dus in vele stukje uit.
Verassing: Daarachter zat er nog 1. Die kwam er met de grootste moeite niet uit. Wat nu... Vetpers aandraaien! dan druk je hem er zo uit. En jawel: De laatste kwam er ook uit. En nog 1.
Maakt in totaal 6 stukjes verkoord. De laatste 3 zaten er waarschijnlijk al in sinds de bouw, die waren echt al jaren geleden aan vervanging toe! Zoals met meerdere zaken op onze boot zijn met diverse zaken door de vorige eigenaar wat te makkelijk omgegaan. Zo ook hiermee dus: "we krijgen ze er niet uit, nou dan doen we alleen de voorste 3 stukjes".
Alles goed schoon gemaakt nieuw vetkoord er in, vetpot gevuld (daar kon ook weer bijna 1 kilo vet in) en de boel eens lekker gesopt. Overal zaten blauwe klodders vet die door de schroefas waren rondgestrooid.

Isolatie

Zij die al eens met ons meegevaren hebben of ons  voorbij hebben horen varen weten ondertussen dat wij geen prijs hebben gewonnen voor de stilste motor. Daarnaast is het ook zo'n raar gezicht wanneer je voorbij komt varen met gehoorbeschermers op je hoofd, dus dat moest snel anders. Op het verlanglijstje stond al een tijdje on de boel te isoleren maar dat was voor de vakantie helaas nog niet gelukt. Omdat de dag nog niet voorbij was konden we dit gelijk aanpakken. Gelukkig was ik even langs de Gamma gereden toen ik vetkoord gehaald had, dus de spullen waren aanwezig.
Voor geluidsisolatie is allerlei spul op de watersportmarkt. Er zijn speciale isolatie paketen welke geen oliedamp opnemen, super dik zijn etc. Dat is dan ook weer terug te zien aan de prijs (€37,50 voor een stuk van 100x60cm in een aanbieding). Ook de plaatselijke Gamma verkoopt het een en ander. Het meest gesschikte spul is een noppen mat, 2 platen van 100x50cm (voor €14,49) wat ook bedoeld is om motor compartimenten van auto's te isoleren. Hierop viel dus onze keuze, omdat het nog al een rottig gebeuren is om te isoleren bij ons aan boord.
We hebben dit spul onder het motor deksel en het schroefas luik geplakt, en aa nde binnenkant van het paneel wat de tussen de motor en de kuip staat. De klus was redelijk snel geklaard. Je knipt het spul gewoon met een schaar op maat, en plakt het met de eigen lijmlaag waar je het hebben wilt.
En toen de test...

Geslaagd! in bijna vol toerental kun je elkaar aardig verstaan zonder te schreeuwen. Dat hadden we voor onze vakantie moeten doen...

 

Ga naar boven