Tijdens de klassieke schepen beurs 2012 in Enkhuizen hebben wij met de VSRP (vereniging vrienden stamboek ronde en platbodem jachten) en de SSRP (stichting ronde en platbodem jachten) gesproken omdat wij graag uit willen pluizen wat de historie van ons scheepje is.

Bij beiden hebben we ons ingeschreven, de VSRP was een kwestie van NAW gegevens, naam schip en klaar. Voor het stamboek moet je schip binnen bepaalde criteria passen, dus wilde men graag foto's zien waarvoor wij natuurlijk naar onze website verwezen. Verder moest er een formulier ingevuld worden met alle gegevens die bekend zijn. Na het inzenden begon het afwachten wat er zo volgen... Wij hadden verwacht dat er iemand het schip zou willen bekijken, tot we vandaag de volgende mail ontvingen:

 


P3270182"Dag Ferry en Ellen,

Het heeft even geduurd, maar het is zover. Vanmiddag is de envelop met alle bescheiden en Plaquette op de past gegaan. Excuses voor het feit dat het (veel te) lang heeft geduurd. Maar we zijn gelukkig weer bij en hopen dat ook zo te houden nu.

We hebben nog wel één belangrijke opmerking tav van het schip:

Moderne ankers, zoals Danforthankers, Bruce-ankers, ploegschaarankers en dergelijke, zijn niet toegestaan. Het verdient aanbeveling gebruik te maken van een admiraliteits- of Hollandse stokankers. Voor het gebruik op het hek van het schip kan een vier- of driebladig dreganker worden benut. De Criteria zijn daar zeer duidelijk in.

Op jullie foto’s is duidelijk te zien dat jullie een ‘verkeerd’ anker onder de botteloef voeren. Wij adviseren altijd: berg deze op onder dek en zeker bij ‘officiële’ gelegenheden: voor het juiste anker.

Zeer binnenkort komt de nieuwe website van de SSRP in de lucht waarop (gelukkig) ook weer een geactualiseerde schepenlijst te zien en te doorzoeken is. Daar staat de Ostara dan ook in.

Ik heb verder nog even gezocht naar wat informatie over schouwen in het Stamboek en een paar groepen springen er uit: De Blok-Zeeschouwen uit Huizen (60-tiger-70-tiger jaren vorige eeuw). De Blok-schouwen uit Hoogkarspel en de Huitema Zeeschouwen. Op het Internet is over deze types nogal wat informatie te vinden en in het archief van de SpiegelderZeilvaart ook (Index staat op de huidige SSRP-site onder Spiegel).

 Op de nieuwe website komt ook een rubriek opsporing verzocht. Dus daar kunnen we straks ook wat mee om mogelijk informatie te vergaren.

 Veel plezier met het schip. Als jullie meer informatie hebben over het tuig, willen jullie ons dat dan even meedelen??"


 

 Mooi bericht dus!

Nu eens verzinnen waar we de plaquete gaan ophangen...

In het stamboek staan we ingeschreven onder nummer 2185.

(De trouwe twitter stalkers zal het opgevallen zijn dat het anker probleem reeds is opgelost)

Zie ook: Ostara op de SSRP site

 

Ga naar boven